Στην καρδιά της Πελοποννήσου, ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στέκει αγέρωχο εδώ και 2.300 χρόνια. Ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, που συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει.
Η γέννηση ενός θαύματος
Το θέατρο κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο, στο πλαίσιο του Ιερού του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία: η φυσική κλίση του λόφου και η ηρεμία του τοπίου συνέβαλαν στη δημιουργία ενός χώρου που συνδύαζε τέχνη και θεραπεία.
Αρχιτεκτονική τελειότητα
Το θέατρο διαθέτει τριμερή διάρθρωση: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Με χωρητικότητα περίπου 13.000 θεατών, το κοίλο χωρίζεται σε δύο τμήματα – το κάτω και το άνω θέατρο – με εξαιρετική συμμετρία και γεωμετρική ακρίβεια. Η ακουστική του είναι θρυλική: ακόμα και ο παραμικρός ψίθυρος από την ορχήστρα ακούγεται καθαρά στις πιο απομακρυσμένες θέσεις.
Στην φωτογραφία που ακολουθεί είναι θέατρο γεμάτο κόσμο την δεκαετία του 1960.
Θέατρο και θεραπεία
Στην αρχαιότητα, οι παραστάσεις στο θέατρο θεωρούνταν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Η τέχνη του λόγου, η μουσική και η κάθαρση μέσω της τραγωδίας συνέβαλλαν στην ψυχική και σωματική ίαση των ασθενών του Ασκληπιείου. Έτσι λοιπόν το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δεν αποτελούσε χώρο πολιτιστικής έκφρασης, αλλά ήταν αναπόσπαστο μέρος του Ιερού του Ασκληπιού — ενός από τα σημαντικότερα ιατρικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, αφιερωμένο στον θεό της ίασης. Εκεί, η τέχνη συμπλήρωνε την θεραπεία σε ένα ιερό σύνολο, όπου η ψυχή και το σώμα έβρισκαν αρμονία.
Από την αρχαιότητα στο σήμερα
Το θέατρο παρέμεινε σε εξαιρετική κατάσταση και ανασκάφηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 1955 φιλοξενεί το Φεστιβάλ Επιδαύρου, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς θεάτρου παγκοσμίως, με παραστάσεις αρχαίου δράματος που συγκεντρώνουν θεατές από όλο τον κόσμο.
Φωτογραφία του 1960
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου